Home » Nieuwe manier om linoleum vloeren te behandelen

De nieuwe manier om linoleum vloeren te behandelen.

 

Schoonmaakbedrijven offreren in (Europese) aanbestedingen conform de uitvraag. Deze uitvraag betreft meestal het aanbieden van afroepprijzen (staffels) voor topcoaten en recoaten. Topcoaten is het schrobben van linovloeren met een hechtigingsreiniger en de vloer daarna voorzien van twee lagen polymeerwas. Recoaten is de vloer volledig ontdoen van oude waslagen en daarna de vloer weer opbouwen met enkele lagen primer (bijvoorbeeld Jontec Technique). Op deze primer worden vervolgens twee polymeerlagen aangebracht.

Recoaten

Debelangrijkste leverancier van linoleum is Forbo. Forbo adviseert om -indien de slijtage dit vereist-de vloeren jaarlijks te topcoaten. Tevens adviseert men om gemiddeld na 5 jaar de vloer te recoaten. De praktijk is dat recoaten nauwelijks wordt uitgevraagd. Als deze handeling dan wordt uitgevraagd dan moeten er vaak veel meer oude polymeerlagen worden verwijderd dan in vijf jaar opgebouwd zouden moeten zijn. Daardoor zijn de geoffreerde prijzen voor deze handeling vaak niet toereikend temeer het vloerenpaspoort vaak ontbreekt. Het is daardoor onbekend wat er de afgelopen 10+ jaren is gebeurd op de vloeren. Voordat er definitief tot recoaten wordt besloten is er dan ook vaak discussie over de (aangeboden) prijs per m2 hiervoor.

Topcoaten

Topcoaten is alleen succesvol als je nieuwe waslagen zet op een goede ondergrond. Doordat er met topstrippen nauwelijks oude waslagen worden verwijderd blijf je doorbouwen op de reeds aangebrachte lagen uit het verleden. Een foute applicatie uit het verleden blijft je dan ook jaren achtervolgen. Als er een te groot verschil zit in opbouw aan de zijkanten ten opzichte van de zwaarder belopen middenstukken van de vloer dan blijf je dit zien maar loop je ook een groter risico op slechte hechting van nieuwe polymeerlagen. Hierdoor versplinteren nieuwe waslagen sneller. Topcoaten is op een zwakke ondergrond dan zeker niet de beste optie maar vaak wel verplicht voorgeschreven.

 

Er is een methodiek ontdekt en doorontwikkeld waarmee recoaten kan worden uitgesteld tot zelfs afstel. Daarnaast is de methode geschikter dan topstrippen op vloeren die om voornoemde redenen geen goede basis vormen voor de topstrip methode. Dit maakt de Re-Use Methode een sterke verbetering ten opzichte van de traditionele topstrip methode. Temeer de kosten per vierkante meter vergelijkbaar zijn met de methode topstrippen.

Re-use Methode

Met de Re-use methode (her)gebruiken wij de bestaande waslagen. Re-Use staat letterlijk voor hergebruik en het werkt als volgt.

Re-Use is een directstripper die wij puur op de schoon gezogen en gewiste vloeren nevelen. Met Re-use wordt de toplaag losgeweekt en de vloer wordt schrobbend opgeruwd waarbij de bovenste waslaag (of zelfs meerdere lagen) wordt losgeweekt. De losgeweekte was mengt zich met Re-Use en dit mengsel verdelen wij over de vloer. Het restant of surplus wordt met een droge mop opgenomen.

Aan de zijkanten van de vloeren zit meestal meer polymeerwas dan op zwaarder belopen vloerdelen. Op deze zijkanten maken wij automatisch -maar ook bewust-meer oude waslagen los dan op plaatsen waar al weinig was meer op de vloer zit. Met de droge vlakmop herverdelen wij het mengsel van de zijkanten naar het midden. Zo worden bestaande polymeerlagen benut om de wat kalere plekken te voorzien van een goede basis.

De vloer moet ongeveer een half uur nadrogen en is daarna direct klaar om een nieuwe polymeerlaag te krijgen. Deze polymeer is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans. Voor onderwijsinstellingen hebben wij de beste resultaten bereikt met de zijdeglans polymeerwas Consist. Alleen polymeer van de producent Kleen Purgatis GmbH zijn toepasbaar in combinatie met Re-use. Deze wassen zijn te verkrijgen via Crohill uit Lelystad. De Re-use Methode is toepasbaar op alle merken linoleum zoals Forbo en DLW.

 

Ruim 10 jaar geleden hebben wij de eerste tests gedaan met deze methode. De laatste twee jaren konden we het product en de methode zodanig door ontwikkelen dat de methode echt succesvol werd. Honderden vloeren hebben wij behandeld en getest. Weersinvloeden, de staat van de vloer, veel of weinig polymeer op de vloer, vloerverwarming tot aan het juist aanbrengen van de polymeer, het heeft allemaal geleid tot het verfijnen en verbeteren van het proces. Bijkomend voordeel is dat de methode fysiek minder belastend is voor de specialisten. De EMAS gecertificeerde producten én het feit dat de methode geen water gebruikt maken het systeem volledig passend in de tijdgeest.

Jaren van testen hebben geresulteerd in een stappenplan dat exact moet worden doorlopen om de applicatie succesvol te maken. Dosering, droogtijd tot en met een andere manier van het aanbrengen van polymeer maken de Re-Use Methode werk voor echte specialisten.  Wij hebben reeds enkele specialisten van een landelijk schoonmaakbedrijf getraind in de methode. Wij hebben niet de ambitie om in het hele land te werken waardoor wij goede partners zoeken om de Re-Use Methode wel landelijk uit te rollen.

 

Samengevat:

  • Door het ontbreken van vloerenpaspoorten wordt vaak in bestekken een standaard uitvraag gedaan voor periodiek vloeronderhoud.
  • Financiële argumenten zorgen er vaak voor dat het onderhoudsadvies van leveranciers niet wordt opgevolgd. Daardoor worden vloeren vaak niet om de 5 jaar behandeld volgens de methode recoaten.
  • Re-use kan in veel voorkomende gevallen het recoaten uitstellen en soms zelf permanent voorkomen.
  • De Re-Use Methode is fysiek minder belastend.
  • De Re-use Methode is werk voor specialisten.